Ce părere aveți despre relevanța programului Windows Insider după incidentele cauzate de Windows 10 Build 1809?


#1

Context

Așa cum probabil știți deja, unii utilizatori care au făcut upgrade la Windows 10 v1809 înainte de lansarea oficială s-au trezit fără fișiere și foldere personale pe PC-uri.

Chiar dacă Microsoft spune că are soluții pentru recuperarea fișierelor, liniile de suport se mișcă inacceptabil de greu și nu toți agenții de suport sunt informați despre ce fel de ajutor trebuie să ofere.

Dilema

În situația în care nu este pentru prima oară când Microsoft lansează un update Windows 10 major cu probleme importante (și versiunea 1803 a dat BSOD-uri pe multe sisteme după lansare), și mulți utilizatori s-au trezit acum fără fișiere, se pare că includerea angajaților responsabili de asigurarea calității software a fost o greșeală destul de mare pe care gigantul software din Redmond a făcut-o și pentru care acum începe să plătească tot mai des, din păcate.

Partea mai rea e că s-a ajuns la pierderea de date pe sistemele utilizatorilor, ceea ce este inadmisibil pentru o companie de această talie.

Toate acestea se întâmplă în timp ce Microsoft se bazează (din păcate) destul de mult sau chiar prea mult pe feedback-ul venit prin programul Windows Insider.

Acest program are două laturi:

  • una publică, unde se poate înscrie oricine, și unde se înscriu din păcate și foarte mulți utilizatori care nu oferă niciun fel de feedback, poate doar telemetrie, dacă nu o opresc și pe aceasta.
  • una Enterprise despre care nu se aud prea multe și despre care Microsoft nu oferă public informații și/sau cifre care să poată conferi încredere din punctul de vedere al relevanței. Oricum, cu excepția companiilor foarte mari, nu văd cine stă să testeze noile versiuni Windows 10 înainte de lansare în mediul de afaceri.

Cel mai probabil Microsoft s-a gândit că instalările pe o masă largă de sisteme via Windows Insider vor aduce telemetrie pe care se va putea baza, înlocuind astfel angajații Software Quality Assurance (Software QA) cu voluntari Windows Insider.

Dar telemetria este una și testele controlate prin Software QA sunt cu totul și cu totul altceva.

De exemplu, nu toți Insiderii instalează cel mai nou build iar feedback-ul care vine este în cea mai mare parte zgomot prea greu de filtrat chiar și folosind AI.

Iar feedback-ul solid și de calitate e dat de cele mai multe ori de entuziaști și de utilizatori avansați care pot deveni vocali pentru a-și susține propriile interese privind Windows, ceea ce adesea este irelevant raportat la produsul în ansamblu.

Într-o echipă QA cineva își asumă răspunderea înainte de a declara un build gata de livrare pentru producție. Dacă sunt identificate bug-uri respectivul build nu trece de control până când acestea nu sunt rezolvate.

Ori, în cazul programului Windows Insider, cine își asumă însă răspunderea pentru datele adunate random de pe diverse sisteme și pentru feedback punctual, plin de zgomot și subiectivism?

Câteva concluzii proprii:

  • Programul Windows Insider este mai degrabă util pentru testarea de caracteristici noi decât pentru depistarea de bug-uri, iar feedback-ul colectat nu este deloc relevant comparativ cu rapoartele despre bug-uri care ar trebui să vină de la Sofware QA.

  • Pe de altă parte, și am discutat despre aceasta inclusiv direct cu reprezentanții programului Windows Insider la MVP Summit-urile la care am participat, sistemul de filtrare a zgomotului din feedback-ul de la Insideri nu mi s-a părut niciodată convingător.
    De fapt în permanență am avut senzația că și bruma de feedback de calitate care a răzbătut dincolo de aceste filtre nu a fost luată în considerare, ceea ce face programul o risipă inutilă de timp și de resurse și un factor care reduce încrederea utilizatorilor în Windows și, mai rău, în Microsoft.

  • Cred că una dintre marile metehne ale erei Sinofsky a rămas încă la Microsoft. Adică se colectează feedback, se filtrează, după care, după criterii complet străine aproape oricui, este complet ignorat. Un exemplu elocvent în acest sens este Microsoft Edge. Uitați-vă la cota de piață a acestui navigator web și veți face imediat legătura.

Acum e rândul vostru să vă scrieți părerile


Microsoft reia distribuția Windows 10 v1809, explică problema fișierelor șterse
#2

Programul Windows Insider nu mi s-a parut ca ajuta cu ceva dezvoltarea Windows. E mai mult pentru entuziasti care vor sa se joace cu noile functii din Windows, inainte de a fi lansate oficial. Nu am vazut sa fie bun si la altceva. Se pare ca Microsoft nu asculta de feedback-ul primit.

Daca feedback-ul ar fi fost ascultat, astazi aveam un alt Windows, mai consumer-oriented si mult, mult mai bun si mai stabil. Daca Microsoft tot o tine langa cu “business”, atunci programul Windows Insider este frectie la picior de lemn, data tot companiile dicteaza directia. Sa-l inchita mai bine.