Cum se curăță cache-ul și cookie-urile în Firefox?


#1

Vezi articolul pe site https://www.wfl.ro/windows/browsere-web/curata-cache-cookies-firefox/

V-ați întrebat vreodată cum se curăță cache-ul și cookie-urile în Firefox? Ca orice browser, Firefox, inclusiv cea mai nouă versiune, Quantum, stochează local anumite elemente ale unui site web, cum ar fi imagini, scripturi și cookies pentru fiecare site vizitat. Astfel, la următoarea vizită, site-urile respective se încarcă mai repede, fără a mai prelua toate elementele paginilor din nou.

Stocarea locală a unui cache web pare o soluție destul de bună, dar nu este perfectă. De aceea, uneori e nevoie să curățăm (resetăm) cache-ul browserului pentru a afișa corect cea mai recentă variantă a site-ului.

Acest tutorial vă arată cum puteți curăța cache-ul din Firefox în câțiva pași simpli.

1.Cum se curăță cookie-urile și cache-ul din Firefox?

1.1. Deschideți Firefox.

1.2. Faceți click pe butonul meniului hamburger din dreapta sus, cel cu 3 linii orizontale (1) și apăsați pe Options (2).

1.3. În panoul din stânga, selectați Privacy & Security (1), iar apoi, în dreapta, sub titlul History, apăsați pe link-ul clear your recent history (2).

1.4. În secțiunea Time range to clear, selectați din meniul derulant (1) perioada de timp pentru care vreți să ștergeți istoricul și datele de navigare. Este o idee bună ca din când în când să selectați Everything (2), respectiv să ștergeți tot istoricul cronologic al opțiunilor pe care le veți selecta mai jos:

1.5. În secțiunea Details (1), dacă doriți să ștergeți doar cache-ul stocat local bifați Cookies (2) și Cache (3).

1.6. Pentru a șterge complet urmele navigării locale pe Internet, selectați toate opțiunile din zona Details (1 de mai jos): istoricul de navigare sau la cel al descărcărilor (2), cel al căutărilor efectuate (3), Cookies (4), Cache (5), Active Logins (sesiuni autentificate în cont - 6), Offline Website Data (informații offline despre site-uri) (7) și Site Preferences (preferințe site-uri) (8):

1.7. Apăsați butonul Clear now (9 mai sus) pentru a încheia.

Concluzii și idei

De remarcat în ultima imagine de mai sus că dacă selectați Everything (totul) ca fereastră de timp pentru ștergere (10 mai sus), Firefox va afișa un avertisment prin care vă atrage atenția că tot istoricul va fi șters și nu va mai putea fi recuperat.

Curățarea cache-ului va face ca la următoarea vizită site-urile cunoscute să se încarce mai greu. Nu vă faceți probleme, data viitoare ele se vor deschide rapid, așa cum v-ați obișnuit. Prima vizită este mai lentă pentru că Firefox își reface memoria locală pentru site-uri, cache-ul. Dacă ștergeți și cookie-urile va trebui să vă reautentificați pe site-urile unde folosiți conturi de utilizator.

Utilizatorii interesați de confidențialitatea și siguranța navigării cu Firefox au la dispoziție aici o selecție de suplimente/add-ons de securitate.