Cum se șterge contul Facebook


#1

Vezi articolul pe site https://www.wfl.ro/ghiduri-generale/cum-se-sterge-contul-facebook/

Dacă te-ai răzgândit și nu mai vrei să folosești Facebook, acest ghid te ajută să-ți descarci o copie a datelor tale și să-ți ștergi definitiv contul din această rețea socială.

1. Principala sursă de monetizare a rețelelor sociale mari o reprezintă informațiile și statisticile pe care aceste rețele le colectează despre membrii lor

Adesea companiile din spatele acestor rețele sociale mizează pe ignoranța sau pe graba cu care un utilizator își dă acordul online în ce privește termenii de utilizare ai unui asemenea serviciu, sau ușurința și - din nou - graba cu care își dă acordul cu privire la revizii ale termenilor de utilizare, revizii care adesea conțin metode abuzive de încălcare a confidențialității datelor.

Așa cum s-a văzut în scandalul Cambridge Analytica, datele Facebook ale unor mase largi de utilizatori pot ajunge în mâinile cui nu trebuie și - cel mai grav - pot fi folosite în moduri total imorale pentru profituri uriașe.

Utilizatorul simplu nu are la îndemână mijloace foarte simple pentru a se apăra de toți acești factori negativi, de aceea singura soluție parțial plauzibilă este renunțarea la contul personal Facebook, fără a aveaniciodată garanția 100% că datele și statisticile pe care le-a generat vor fi efectiv șterse după închiderea contului.

2. Câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le iei în calcul înainte de a-ți șterge contul Facebook

[su_note note_color="#F5FAFF" radius="0" class="bnote"] Este important de știut că

  • Nu absolut toate datele generate de tine în interiorul rețelei vor fi șterse și că
  • Desființarea propriu-zisă a contului Facebook se va face după un anumit timp, de până la 90 de zile. Chiar dacă profilul tău nu va mai fi vizibil pentru prieteni, răspunsurile și comentariile tale vor fi vizibile o vreme.
  • Ștergerea completă a contului tău nu se face pe loc, Facebook lăsând un interval de grație de 14 zile în care, dacă te răzgândești și te autentifici înapoi în cont, vei putea să îl reactivezi.
  • Messenger poate fi folosit în continuare. Încă din 2015 nu mai este nevoie de un profil Facebook pentru a folosi Messenger. Pur și simplu, la autentificarea în Messenger, selectează opțiunea not on Facebook de pe ecranul de autentificare, intră cu numărul tău de telefon și vei putea comunica prin mesaje, apeluri de voce și video.

[/su_note]

[su_note note_color="#FFF7E0" radius="0" class="ytnote"] Notă: procesul este reversibil doar până la un punct. Este recomandabil să te gândești la toate consecințele renunțării la cont.

  • Ar fi bine să te gândești și să pui în funcțiune un plan de comunicare prin alte mijloace cu acele persoane cu care comunici doar prin intermediul Facebook, pentru că este posibil să ai anumite contacte ale căror date de contact îți sunt accesibile doar astfel.
  • Cere și salvează cu acordul celor vizați datele de contact și zilele de naștere importante înainte de a șterge contul Facebook.
  • Gândește-te foarte bine pe unde ai folosit accesul Facebook pentru conturi pe site-uri și în diverse aplicații utile care folosesc datele tale Facebook pentru acces la diferite conturi. Ai putea avea, de exemplu, conturi pe Pinterest, Pandora, Foursquare, Spotify, Instagram unde se folosește autentificarea Facebook. Unele site-uri permit crearea unui cont local, drept pentru care e bine să faci o listă și să te pui pe treabă pentru că nu vrei să pierzi accesul la acele conturi.

[/su_note]

Dacă - după ți-ai luat toate măsurile de precauție necesare - ai decis să-ți închizi contul Facebook este recomandabil să descarci o arhivă a datelor tale înainte de închiderea propriu-zisă.

3. Cum să-ți descarci local o copie a datelor tale din Facebook

O asemenea copie conține, printre multe altele, istoricul tău de chat Messenger, adresele de IP de la care te-ai conectat la Facebook, date de recunoaștere facială, informații privind reclamele pe care le-ai accesat, check-in-uri în diverse locații, fotografii.

Utilizatorii interesați de detalii cu privire la modul de abordare a datelor lor pe Facebook pot accesa această pagină, din păcate indisponibilă în limba română, de unde pot afla ce categorii de informații ale contului lor Facebook le sunt disponibile.

Pentru a descărca această arhivă, urmează pașii de mai jos:

  1. Intră în contul tău Facebook.
  2. Deschide pagina de setări pentru contul tău Facebook.

  3. În secțiunea Setări generale ale contului apasă pe link-ul Descarcă o copie.

  4. În pagina Descarcă informațiile, apasă butonul Pornește arhivarea și confirmă-ți identitatea prin reintroducerea parolei:

  5. Confirmă încă odată operația apăsând butonul Pornește arhivarea:
  6. Apasă OK la mesajul de notificare care urmează:
  7. În câteva minute de la confirmare vei primi un prim e-mail prin care Facebook te anunță că s-a cerut arhiva contului și ți se oferă unele informații suplimentare:
  8. După un timp mai lung sau mai scurt, în funcție de vechimea ta pe Facebook, o să primești e-mail-ul de notificare cu privire la finalizarea arhivării datelor tale Facebook:
  9. Apasă link-ul din mail spre pagina de descărcare, Descarcă informațiile unde poți apăsa acum pe butonul Descarcă arhiva pentru a salva aceste date local:
  10. După ce îți vei reconfirma identitatea prin introducerea unei parole, vei putea descărca arhiva. Datele mele, după 10 ani de Facebok, au creat o arhivă de 1.1 GB, dar eu am șters manual foarte multe fotografii și postări în ultimii ani, din motive personale, așa încât nu am avut prea multe date în contul Facebook. Pentru cei curioși, iată structura arhivei:

4. Cum să-ți ștergi contul Facebook

După ce ai descărcat și pus la loc sigur arhiva ta Facebook, urmează să te gândești încă odată foarte bine dacă mergi mai departe cu ștergerea contului tău Facebook.

[su_note note_color="#FEEBEF" radius="0" class="rnote"] ATENȚIE! Trebuie să iei în calcul cât mai multe dintre posibilele consecințe nedorite ale ștergerii contului tău Facebook. De aceea te sfătuiesc să mergi din nou la punctul 2 de mai sus și să revezi ideile principale de acolo. [/su_note]

Dacă ești gata, urmează pașii de mai jos pentru a-ți șterge contul Facebook:
  1. Accesează această pagină Facebook pentru a demara procesul și apasă butonul Șterge-mi contul:

După ce ai apăsat pe acel buton, ai 14 zile de grație în care poți reveni asupra deciziei. Dacă vei evita autentificarea în cont în acest interval, contul va fi dezactivat și șters treptat de pe Facebook în până la 90 de zile.

După ștergerea contului, profilul tău nu va mai exista, dar, cum am mai spus, anumite date create de tine în interiorul Facebook vor rămâne disponibile. În plus, Facebook va mai păstra logurile/jurnalele activităților tale, dar ele nu vor mai fi asociate persoanei tale, nemaifiind identificabile.

Concluzii și idei

Ștergerea unui cont Facebook este un proces complex, care trebuie gândit foarte bine înainte de punerea în aplicare. Desigur, există și varianta suspendării contului, dar aceea este o discuție separată despre care ste posibil să scriem un articol separat, în cazul încare vreți să știți ce se întâmplă dacă recurgeți la ea.

Revenind la șteregerea contului Facebook, dacă nu o veți face acum, gândiți-vă atent măcar de acum încolo la ce date veți publica în această rețea socială, pentru a vă păstra o marjă rezonabilă de confidențialitate și siguranță personală. Totodată, luați în calcul:

Voi ce măsuri de precauție folosiți?


50 de milioane de conturi Facebook au fost sparte