Google închide Google+

google

#1

Google tocmai a anunțat că va închide propria rețea socială, Google+ pentru consumeri, peste 10 luni.

Așa cum probabil știți, Google+ a fost cea mai recentă încercare Google de a crea un concurent Facebook.

Google+ a fost primit cu mai puțin entuziasm decât se sconta, după ce Google a retras în 2011 serviciul Google Buzz, tentativa anterioară de a companiei de a intra în lumea rețelelor sociale.

Anul acesta, Google a creat un proiect intern, numit Strobe, cu ajutorul căruia a verificat nivelul de utilizare al conturilor Google și ale datelor despre dispozitivele Android de către dezvoltatori independenți.

Google a mai verificat și opțiunile de control al confidențialității, ca și platformele API care nu au avut succes la utilizatori și dezvoltatori din cauza preocupărilor legate de confidențialitatea datelor.

Unul dintre rezultatele Strobe a arătat că Google+ nu a avut un succes la publicul larg și nici la dezvoltatori, fiind înregistrate prea puține interacțiuni cu orice fel de aplicații. Peste 90 la sută dintre sesiunile de utlizator Google+ au avut durate mai mici de 5 secunde.

Echipa Strobe a ajuns la concluzia că toate API-urile create pentru dezvoltatori sunt problematice, dificil de dezvoltat și de întreținut, fiind identificat și un bug al sistemului care ar fi permis acces la porțiuni private ale profilurilor Google+, cum ar fi adresa e-mail, ocupația, sau sexul. Totuși, Google nu a găsit indicii care să arate că această vulnerabilitate ar fi fost exploatată până acum în atacuri.

Astfel, Google, analizând aceste probleme și traficul redus de utilizatori pe Google+, compania a decis să renunțe la partea pentru consumeri a serviciului Google+, pe care îl va închide la sfârșitul lui August 2019.

Pe parcursul următoarelor 10 luni, Google va informa utilizatorii Google+ despre opțiunile de descărcare și de salvare a datelor personale.

Schimbarea afectează doar varianta consumer a Google+. Compania intenționează să transforme serviciul într-un produs dedicat zonei Enterprise.