Windows As a Service - totul despre schimbările pentru Windows 7 SP1 și Windows 8.1


#1

Vezi articolul pe site https://www.wfl.ro/windows/windows-service-schimbari-pentru-windows-7/

Anunțul inițial privind aceste modificări a fost făcut în august 2016 și vizează modul de actualizare pentru Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 și Windows Server 2012 R2. Până acum, Microsoft a lansat actualizări individuale pentru aceste sisteme de operare, ceea ce permitea companiilor să selecteze care anume dintre aceste patch-uri să fie instalate și care nu. Principala consecință a acestui mod de lucru a fost apariția unei fragmentări în ce privește nivelul de actualizare a sistemelor, cu implicații diverse, o situație adesea greu de gestionat. Acum, Microsoft trece de la sistemul de patch-uri individuale la roll-ups, adică la pachetele de actualizări în care sunt incluse mai mult patch-uri asamblate într-unul singur. Astfel, de luna aceasta (octombrie 2016), Microsoft va lansa un singur update Windows lunar (Monthly Rollup) care va viza atât problemele de securitate cât și pe cele de fiabilitate. Acest pachet lunar va fi distribuit prin Windows Update (WU), WSUS, SCCM, și prin site-ul Microsoft Update Catalog. Tot din octombrie 2016, Microsoft va lansa separat și câte un singur pachet cu actualizări doar de securitate. Un asemenea pachet va îngloba toate patch-urile de securitate din luna repsectivă într-un singur update. Și platforma .NET Framework va prelua acest model Monthly Rollup cu o actualizare pe lună, cunoscută ca .NET Framework Monthly Rollup. .NET Framework Monthly Rollup va oferi odată pe lună atât pachete de securitate cât și de fiabilitate pentru toate versiunile .NET Framework având aceeași cadență de actualizare ca și celelalte două pachete pentru Windows. Toate aceste schimbări afectează și modelul de distribuție a actualizărilor pentru Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 și Windows Server 2012 R2. Printr-un nou articol TechNet, Microsoft a mai făcut acum o serie de precizări privind modul de lansare a actualizărilor pentru Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2012, Server 2012 R2 și Windows Server 2008 R2. De săptămâna viitoare, Microsoft va începe să lanseze update-urile de mai jos odată pe lună, în fiecare lună, într-un singur pachet, pentru a asigura o experiență mai bună pentru profesioniștii IT și pentru zona Enterprise. Compania va lansa lunar un singur update de securitate care va conține toate patch-urile anterioare și unul cumulativ cu patch-uri lansate în ultima lună calendaristică, în care va include și actualizările din lunile anterioare. Adițional, Microsoft va oferi și un preview rollup care este de fapt un preview pentru actualizările non-securitate care vor veni cu pachetul lunar următor. Iată detaliile traduse de pe blogul TechNet:

Actualizări lunare security-only quality
 • Un singur update care conține toate actualizările de securitate pentru ultima lună
 • Va fi distribuit doar prin Windows Server Update Services (WSUS), de unde poate fi preluat cu alte instrumente precum ConfigMgr și prin Windows Update Catalog de unde pot fi descărcate pentru utilizare cu alte instrumente sau procese. Acest tip de pachet nu va fi oferit PC-urilor care se actualizează prin Windows Update.
 • Acest pachet va fi distribuit prin WSUS folosind clasificarea Security Updates, cu gradul de severitate al celui mai important update de securitate inclus în pachet.
 • Acest pachet (ca toate update-urile) va avea un cod KB unic.
 • Acest pachet de actualizare security-only va fi lansat în Update Tuesday (cunsocut ca Patch Tuesday), respectiv în a doua zi de marți a fiecărei luni. (Acest update este cunoscut și ca“B week” update.)
Rollup lunar security quality
 • Un singur update lunar care conține toate soluțiile de securitate pentru acea lună (aceleași cu cele incluse în security-only update lansat simultan la aceeași dată), dar și soluțiile lansate în toate roll-up-urile lunare lansate anterior. Acest update poate fi denumit și monthly rollup.
 • Acest pachet va fi distribuit prin Windows Update (de unde va fi instalat pe toate PC-urile pentru consumeri), prin WSUS, și prin Windows Update Catalog. Primul rollup lunar lansat în octombrie 2016 va conține doar actualizările noi de securitate din octombrie dar și cele non-security din septembrie 2016.
 • Acest pachet va fi distribuit prin WSUS folosind clasificarea Security Updates. De vreme ce acest rollup lunar va conține aceleași soluții de securitate noi cu cele din update-ul security-only, va avea același nivel de severitate cu cel al update-ului security-onlydin luna respectivă.
 • Cu WSUS, puteți activa suportul pentru express installation files pentru a vă asigura că PC-urile client descarcă doar pachetele unui anumit monthly rollup care nu au fost deja instalate, pentru a reduce impactul asupra traficului din rețele.
 • Acesta (ca toate update-urile) va avea un cod KB unic.
 • Acest pachet de actualizare rollup lunar va fi lansat în Update Tuesday (cunsocut ca Patch Tuesday), respectiv în a doua zi de marți a fiecărei luni. (Acest update este cunoscut și ca“B week” update.)
Un preview pentru monthly quality rollup
 • Un pachet rollup lunar suplimentar care conține un preview al soluțiilor noi non-security care vor fi incluse în următorul rollup lunar, cât și toate soluțiile incluse în toate roll-up-urile lunare anterioare. Acesta poate fi denumit și preview rollup.
 • Acest preview rollup va fi lansat în a treia zi de marți a lunii (menționat și ca C week).
 • Acest pachet va fi distribuit prin WSUS folosind clasificarea Updates și este un update opțional. Va fi disponibil și prin Windows Update (de unde va fi instalat pe toate PC-urile pentru consumeri) și prin Windows Update Catalog.
 • Cu WSUS, puteți activa suportul pentru express installation files pentru a vă asigura că PC-urile client descarcă doar pachetele unui anumit monthly rollup care nu au fost deja instalate, pentru a reduce impactul asupra traficului din rețele.
 • De la începutul lui 2017 și continuând pentru mai multe luni, fix-urile mai vechi vor fi adăugate de asemenea la preview rollup, pentru ca acesta să devină complet cumulativ; instalarea celui mai nou monthly rollup va aduce sistemul pe care se descarcă acest pachet la zi.